Maatregelen en consequenties Corona-virus voor vv Sleeuwijk

De mededelingen die we zojuist (31 maart 2020) gehoord hebben van onze premier tijdens de persconferentie hadden neem ik aan voor bijna iedereen geen verrassingen in zich. “Corona is onder ons en dat zal nog wel even zo blijven ook”, melde hij een week geleden al. En eigenlijk wisten we dat zelf ook wel. Dit is iets wat niet zomaar over waait! Dat we de afgelopen 2 weken allemaal hebben moeten wennen aan een volkomen nieuwe situatie is logisch. We hebben dat op onze eigen manier gedaan. De één door het vanaf minuut 1 heel serieus te nemen, de ander door het definitieve besluit zo lang als mogelijk uit te stellen en de ander door na de genomen besluiten net te doen alsof deze niet op hun van toepassing waren. Zoals het de Nederlanders betaamd zullen we maar zeggen. Ondertussen lopen we allemaal redelijk langs dezelfde kant van de lijn. En dat is ook de enige manier hoe dat we dit samen het hoofd gaan bieden.

Dat de KNVB het uiteindelijke besluit om de amateurcompetities dit seizoen te neutraliseren en volgend seizoen weer opnieuw te beginnen heeft uitgesteld tot deze avond snap ik ook wel. Ook voor hun is het kiezen uit alleen maar onwenselijke situaties. Nu is deze keuze na vanavond echter helemaal niet meer zo moeilijk. We hebben er 2 weken op moeten wachten. Maar wat is 2 weken in een mensenleven!!
Maar wat betekent dit alles nu voor onze vereniging?
Het betekent in ieder geval dat er dit seizoen niet meer getraind en  gevoetbald wordt op De Roef. Ook betekent het dat we wederom een seizoen meemaken wat we nooit meer gaan vergeten. Ieder team in de A-categorie begint volgend seizoen in dezelfde klasse waarin het dit seizoen begonnen is. Voor de B-categorie kunnen we de teams weer gewoon zoals ieder seizoen inschrijven voor het gewenste niveau.  Sportief is het nu allemaal duidelijk waar we staan. Sleeuwijk 1 is volgend seizoen nog 2de klasser. Maar als je nadenkt over de omstandigheden waaronder dit nu tot stand is gekomen dan……..!

Afgelopen week hadden weer er als bestuur al op voorgesorteerd  dat dit zou gebeuren. Het leek ons namelijk, gezien de omstandigheden een onvermijdelijk gevolg van het Corona-virus te zijn. De kantine, keuken, kleedkamers, bestuurskamer en dergelijke zijn allemaal grondig schoongemaakt. Als zijnde het de laatste schoonmaak van dit seizoen. De kantinevoorraad is gecheckt en alles wat de komende periode over de datum zou raken hebben we bij de voedselbank gebracht. We hebben contact opgenomen met alle “betaalde” krachten om de vergoedingen voor hun werkzaamheden met ingang van 1 april stop te zetten. Dit gaat dus over schoonmakers, wasvrouwen, trainers van jeugd en senioren, kantine en keuken personeel, enz. Ook houden we natuurlijk de berichtgevingen omtrent de vergoedingen/compensaties waarvoor we  vanuit de overheid in aanmerking zouden kunnen komen scherp in de gaten. De eerste aanvragen zijn ondertussen al ingediend! En we hopen dat de gemeente Altena en de KNVB met voorstellen komen om ons als vereniging te compenseren voor het verlies wat we gaan lijden. Want dat is ondertussen wel een zekerheid geworden. Qua financiën zal seizoen 2019/2020 zeker geen zwarte cijfers gaan laten zien. We missen natuurlijk de inkomsten uit de kantine en van de evenementen die we allemaal nog gepland hadden dit seizoen te organiseren. Het grootste deel van de kosten loopt echter wel gewoon door. Of we dat nu willen of niet. Daar kunnen we niets aan veranderen.

Een heel belangrijk deel van de inkomsten van de vereniging is de contributie. We zijn allemaal lid van een hele mooie vereniging. Sterker nog, met zijn allen zijn we de Vereniging! Dat zijn we in goede en in slechte tijden. Vorig seizoen was alles super. Nu zitten we helaas in de tweede categorie. Binnenkort zal het laatste kwartaal van de contributie van seizoen 2019/2020 geïncasseerd gaan worden. De inkomsten van deze contributie hebben we als vereniging heel hard nodig om door deze crisis heen te komen. En ondanks dat er nu geen trainingen en wedstrijden tegenover staan gaan we de contributie toch innen. Lid van onze vereniging ben je namelijk voor een heel seizoen en dat lidmaatschap is niet direct gekoppeld aan het kunnen trainen en/of voetballen. Er zijn meerdere redenen mogelijk waarom individuen in een bepaalde periode niet kunnen trainen, voetballen dan wel niet deel kunnen nemen aan andere door de vereniging georganiseerde activiteiten. Ook dan wordt de contributie door dit individu gewoon doorbetaald. In deze situatie van volledige overmacht waar we in terecht zijn gekomen kunnen we er met zijn allen niets aan doen dat we nu even geen activiteiten kunnen ontplooien. Wij rekenen daarom op uw begrip en hopen op jullie steun en loyaliteit in deze onzekere tijden.

Alles bij elkaar een hele aparte en onwerkelijke situatie waar we met elkaar nog steeds middenin zitten. En alleen met elkaar kunnen we er weer bovenop komen. Als vereniging kan de focus voor het grootste deel op volgend seizoen. Of we elkaar voor de zomervakantie nog zien weet ik niet. Voorlopig zullen we ons aan de overheidsmaatregelen moeten houden om het virus te kunnen verslaan. De rest is van latere zorg!!

Houd afstand, blijf gezond en let op elkaar! We hopen elkaar zo snel mogelijk weer op ons sportcomplex te kunnen ontmoeten.

Namens het bestuur,

Edwin van der Poel