KNVB Spelregelwijzigingen seizoen 2018-2019

ZEIST – De KNVB heeft een aantal spelregelwijzigingen toegepast, die per het seizoen 2018-2019 ingaan. In het nieuwe voetbalseizoen zal er met twee spelregels geëxperimenteerd worden in het Nederlandse voetbal. Strafschoppenseries zullen genomen worden volgens het ABBA-principe en aan teamofficials, zoals een trainer of verzorger, kunnen gele en rode kaarten worden getoond.
Waar in het amateurvoetbal alleen met het ABBA-principe wordt geëxperimenteerd geldt dat, na overleg met onder andere het Technisch Platform met daarin een vertegenwoordiging van clubs uit zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie, met beide spelregels in het betaald voetbal wordt geëxperimenteerd. Bij de ABBA-procedure begint team A met een strafschop, is vervolgens team B twee keer aan de beurt, vervolgens weer team A twee keer, enzovoort. Ook als er na twee keer vijf strafschoppen een gelijke stand is, gaat de strafschoppenserie door volgens dit principe – uiteraard met sudden death. De eerste keer dat de ABBA-procedure bij een strafschoppenreeks kan worden toegepast is bij de Johan Cruijff Schaal, tussen PSV en Feyenoord op zaterdag 4 augustus. De verwachting is dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams. De ABBA-procedure zal zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs van toepassing zijn.
Hieronder enkele opvallende wijzigingen. Lees verder het document met 19 pagina’s en de overige aangepaste documenten:
Enkele nieuwe spelregelwijzigingen die per 1 juli 2018 van kracht zijn:

• Drinkpauzes mogen niet langer duren dan één minuut; in de rust van een eventuele verlenging is een drinkpauze toegestaan
  • Bijten wordt toegevoegd aan de overtreding die met een directe vrije schop en een verwijdering moeten worden bestraft (Een niet veel voorkomende overtreding)
  • Een speler moet staan om een inworp te kunnen nemen (knielen, zitten etc. is niet toegestaan)
  • Een speler die het speelveld opnieuw betreedt zonder toestemming van de scheidsrechter, ontvangt een waarschuwing en als het spel is onderbroken door de scheidsrechter om een waarschuwing te geven, wordt een indirecte vrije schop toegekend, vanaf de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken, tenzij er sprake was van ingrijpen in het spel. In dat geval wordt een directe vrije schop (of strafschop) toegekend op de plaats van het ingrijpen.
  • Soorten vrije schoppen: Directe en indirecte vrije schoppen worden toegekend aan de tegenpartij van de speler, wisselspeler, gewisselde of verwijderde speler, of team official die schuldig is aan een overtreding of vergrijp. Uitleg: De Regels staan toe dat wisselspelers, gewisselde en verwijderde spelers en teamofficials worden bestraft met een vrije schop voor sommige overtredingen.

Voor het complete document verwijs ik hierbij naar de site van de KNVB: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/11267/spelregelwijzigingen-2018-2019

Algemeen nieuws, geplaatst door Peter Hermus op 5 augustus 2018