Het Sleeuwijkse footvolley duo gaat internationaal

Barry Ruitenberg (28) en Bjorn de Gruijter (25) zijn gedreven om internationaal door te breken. Om dit te kunnen bereiken trainen beide jongens ook in de winter hard door. Barry heeft zelfs tijdens zijn vakantie in Brazilië spelers opgezocht om mee te trainen. Bjorn heeft naast de trainingen nog een toernooi gespeeld in Miami waar hij de kwartfinale wist te bereiken. Een tijd niet footvolleyen is voor beide geen optie. De afgelopen weken speelde het duo twee internationale toernooien, in Graz en Barcelona. Beide goed bezet, met internationale teams. In Barcelona 20 teams en in Graz 16, waaronder full profs teams uit Brazilië. Het niveau verschil tussen de Europese teams en Brazilië is dan ook duidelijk zichtbaar. Daar trainen de teams dagelijks en verdienen ze er hun brood mee. Binnen Europa is dit helaas nog niet mogelijk.

Graz: Op 16 juni vertrok het duo richting Graz in Oostenrijk. Drie mooie velden in een wellness-park tussen de bergen. Het duo zat in de poule bij Italië 1 en 2 en bij Oostenrijk. Voor hen een ideale meting om te zien waar ze Europees staan. Uiteindelijk zijn ze de poule doorgekomen en loten ze in de achtste finale Israël 1. Deze wedstrijd werd met 21-11 gewonnen. In de kwartfinale stond Brazilië 1 te wachten. Een team uit de top 5 van de wereld. Een geweldig ervaring, maar zoals verwacht werd deze pot niet gewonnen. De Brazilianen hebben het toernooi uiteindelijk ook overtuigend gewonnen. Helaas voor de Sleeuwijkers geen podium plek, maar ze kunnen terug kijken op een mooi, leerzaam toernooi. Ook bij het vrouwentoernooi was Nederland vertegenwoordigd. Zij speelde tegen onder andere Brazilië, Oostenrijk en Israël en wisten uiteindelijk derde te worden onder de twee Braziliaanse  teams.

Barcelona: Op 30 juni reisde het duo af naar Barcelona. Een mooi veld aan de kust, maar hier wel een meter groter. Een veld van 9x9 in plaats van 8x8. Je denkt dat het niet veel is, maar voor de spelers een groot verschil. Samen met Spanje 1 en 2, Israël en Duitsland zaten Barry en Bjorn in de poule. Helaas werden de eerste twee wedstrijden verloren, maar wisten ze overtuigend te winnen van zowel Israël als Duitsland. De eerste twee uit de poule gingen door naar de kwartfinale, dus voor hen eindigde het toernooi met een derde plek in de poule. Ook dit was weer een mooi en leerzaam toernooi. Een leuke bijkomstigheid bij dit toernooi was de support van niemand minder dan Ronaldinho. Twee dagen lang was hij aanwezig en aanschouwde hij alle wedstrijden. Dit wel vanuit een goed beveiligde tent, vanwege alle fans. De spelers hadden daar in tegen wel toegang tot zijn tent. Ronaldinho kende zelfs wat Nederlandse woorden die hij riep tijdens de wedstrijden van het Sleeuwijkse duo.

Omdat het duo deel neemt aan verschillende nationale- en internationale toernooien worden ze steeds meer bekend binnen de sport. Dit resulteert in meer uitnodigingen voor grotere toernooien. Beide zijn erg gemotiveerd en willen doorgroeien in de sport. Om dit te bereiken is het nodig om juist die internationale toernooien te spelen. Vanwege onder andere de kosten die daarbij komen kijken is dit helaas nog niet altijd mogelijk. Voor de laatste twee toernooien hebben ze van twee sponsoren eenmalig een mooi bedrag ontvangen in ruil voor reclame. Aan de motivatie van de jongens ligt het niet en zoeken daarom geïnteresseerde sponsoren die hen willen helpen om verder door te groeien.

Anouk Rietveld

Algemeen nieuws, geplaatst door Marc Paul van Bennekom op 10 juli 2017