Normen & Waarden uit vervlogen tijden!

Je hoort het mensen wel vaker zeggen. “Vroeger was alles beter” of  “Dat ging vroeger heel anders” of “Als ik dat vroeger deed dan zwaaide er wat”. Het is inderdaad zo dat er steeds meer “vroeger” en “verleden tijd” komt als je ouder wordt. Dat merk ik ook aan mezelf. Of alles vroeger beter was waag ik echter te betwijfelen. Dat het met de normen en waarden de afgelopen jaren met sprongen achteruit is gegaan is een feit. En dat merken we helaas ook binnen onze vereniging. Ik heb er best lang over nagedacht of ik dit stukje wel op de site zou gaan plaatsen. Onze vuile was op de website buitenhangen is niet iets wat we normaal gesproken doen. De maat is echter vol!! Want hoe wij met ons schitterende sportcomplex en de materialen van de vereniging omgaan is eigenlijk gewoon asociaal. Ik kan best proberen om het genuanceerder en meer tactvol te zeggen, maar dat doet geen recht aan de omvang van het probleem. Het nieuwe seizoen is pas net begonnen en het is al bijna dagelijks ellende. Maar als ik heel eerlijk ben dan is het de afgelopen jaren al steeds een stukje erger geworden. We hebben geprobeerd om mensen en teams individueel aan te spreken en dat doen we ook vandaag de dag nog steeds. Dit heeft soms echt wel iets opgeleverd. Maar over het geheel gezien is het probleem weer groter geworden. We krijgen het blijkbaar niet meer voor elkaar om onze kleedkamers en velden op orde te houden en om netjes om te gaan met de spullen van de vereniging.

Minimaal 3 keer per week (en dat is helaas echt niet overdreven) krijgen wij “klachten” van de scholen die gebruik maken van onze voorzieningen. Niet omdat ze willen zeuren, maar gewoon omdat we ze gevraagd hebben om iedere ochtend de staat van onze kleedkamers aan ons door te geven voordat ze beginnen. Op deze manier zorgen we ervoor dat we geen discussie krijgen over de veroorzaker van de ellende.  Ieder appje is altijd voorzien van één of meerdere smakelijke foto’s van hetgeen er de vorige avond na de trainingen is achtergelaten. En ik kan je vertellen dat daar foto’s bij zitten waarbij je van het zien alleen al misselijk wordt. De s....t zit gewoon aan de muren gesmeerd!! De vuilnisbakken liggen omgekeerd door de kleedkamer heen. Of buiten voor de deur. Het toiletpapier ligt door de hele kleedkamer heen of is natuurlijk een ideaal middel om het toilet of het afvoerputje mee te verstoppen zodat de hele kleedkamervloer onder water staat. De deuren staan per definitie nog open. De toilet ombouwen en de plafonds worden gesloopt. Ik denk dat we op jaarbasis ongeveer 40 nieuwe stelen voor de wissers kopen en net zoveel setjes veger en blik. En dat is niet doordat ze slijten van het veelvuldige gebruik! Maar het blijft helaas niet beperkt tot de kleedkamers en ook niet alleen tot de trainingsavonden. Veel van wat hierboven staat is natuurlijk ook hartstikke leuk om op zaterdag te doen. En dat geeft op zondag dan weer mooie verrassingen voor onze eigen schoonmaakploeg. Want het is bij ons zo geregeld dat iedere zaterdagavond of zondag alles door een aantal vrijwilligers wordt schoongemaakt. Je kunt je voorstellen dat die iedere keer vol verwachting afreizen naar De Roef. En toch ruimen ze het wel iedere keer weer trouw op!

Ook op de velden blijft het blijkbaar lastig. Trainingsgoals klaarzetten lukt nog wel. Want anders kun je niet trainen. Het opruimen ervan lukt absoluut niet. Gewoon na de laatste training even de doelen van het kunstgras afhalen of aan de zijkant van veld 3 zetten. Dan kunnen de mannen van het onderhoud de volgende ochtend gewoon aan de gang met het werk wat ze gepland hadden in plaats van met het leegruimen van de velden. De kans is natuurlijk erg groot dat het team dat als laatste traint de doelen niet op het veld heeft gezet. Dat zal vast een team hebben gedaan dat eerder traint. Maar dat is toch absoluut geen excuus om het dan maar te laten staan. Dat kunnen jullie toch wel met elkaar afstemmen? Verder hebben we in het eerste jaar dat we kunstgras hebben al 2 keer een kleine reparatie op veld 2 uit moeten laten voeren. Veroorzaakt door het verslepen van doelen over het veld. Til die gewoon even met elkaar op! Want ook de doelen zelf worden er echt niet beter van.

En dan tot slot hebben we nog de bende die we op zaterdag en na de doordeweekse wedstrijden of donderdagavond training in de kantine en op het terras achterlaten. Het zijn altijd dezelfde mensen die hiervoor opdraaien. Terwijl het een hele kleine moeite is om de lege flessen, glazen en bekertjes met je eigen groepje even op te ruimen. Het hoeft echt niet helemaal spik en span te zijn. Maar naar huis gaan en een volle tafel met rotzooi achterlaten vind ik echt niet kunnen.

Al met al een heel verhaal. En helaas is er geen woord van gelogen of overdreven. Dus of het nu komt doordat ik ouder ben geworden weet ik niet. Maar dat het niet binnen mijn kaders van normen en waarden past mag duidelijk zijn. En als ik heel eerlijk ben dan schaam ik me kapot als we weer een appje van de gymleraar van het Altena of De Schans mogen ontvangen en beantwoorden. De balans is dus wat mij betreft naar de verkeerde kant toe doorgeslagen. En daar moet en zal verandering in komen. Want dit kan echt niet meer! Ik ga er vanuit dat we dit met elkaar weer in de juiste banen gaan leiden. Want dit past echt niet bij vv Sleeuwijk. De bal ligt echter bij ons allemaal. Ik vertrouw erop dat de handschoen door iedereen die hier iets in kan betekenen wordt opgepakt.

Namens het bestuur.
Edwin