Maatschappelijke stage

Voetbalvereniging Sleeuwijk stelt ook dit jaar maatschappelijke stageplaatsen beschikbaar!
Vanaf oktober 2015 kun je je volledige maatschappelijke stage van
30 uur invullen met verschillende werkzaamheden en activiteiten binnen de vereniging.

Voorbeelden van stage-activiteiten zijn:
- Ondersteuning bij jeugdtoernooien
- Trainen of assisteren bij het trainen van de mini's, F- of E-pupillen
- Helpen bij de organisatie van feesten en andere nevenactiviteiten
- Spel- of teambegeleiding tijdens voetbaldagen

Na je aanmelding ga je samen met de andere stagiaires op kennismakingsgesprek bij
VV Sleeuwijk. De datum van deze kennismaking is maandag 5 oktober om 19.30 uur.
Op die avond zullen jullie samen met de stagebegeleiders van VV Sleeuwijk bespreken welke activiteiten je mag uitvoeren en op welke tijdstippen dit zal plaatsvinden.

Aanmelden tot uiterlijk 30 september 2015 kan door een e-mail te sturen naar: mirjam.bussertrema.org. Na je aanmelding per e-mail ontvang je zo snel mogelijk bericht.

Meer informatie
Scholieren die interesse hebben om hun maatschappelijke stage bij vv Sleeuwijk in te vullen dienen zich aan te melden bij:
Mirjam Busser
Maatschappelijk Makelaar voor de gemeente Werkendam (via stichting Trema)
mirjam.bussertrema.org
www.trema.org

De landelijke site over de maatschappelijke stage
De site van Trema, die voor ons de aanmeling van de scolieren coördineert

De maatschappelijke stage - doen we mee?

Wat is de maatschappelijke stage?
Vanaf 2011 moeten alle middelbare scholieren verplicht op maatschappelijke stage (MaS). Dit is geen gewone stage waarmee scholieren praktijkervaring in een beroep kunnen opdoen.
Het gaat erom dat jongeren anderen helpen door vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld de F-jes van een sportvereniging trainen, een wijkfeest organiseren of een website maken voor een vrijwilligersorganisatie. Doel is dat jongeren tijdens hun schoolperiode kennismaken met de samenleving door er een onbetaalde bijdrage aan te leveren.

De maatschappelijke stage is vanaf het schooljaar 2011-2012 verplicht voor alle middelbare scholieren. Leerlingen gaan minimaal 30 uur maatschappelijke stage lopen. Dat geldt voor alle schooltypen: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo.

De scholen in onze regio bevinden zich in verschillende fasen. Zo heeft De Schans de MaS enkele jaren geleden al ingevoerd. Op het Altena College zijn ze hier dit schooljaar mee gestart. Feit is dat vanaf komend schooljaar iedere leerling verplicht wordt de MaS te doen. De verwachting is dat er hierdoor een grote behoefte aan stageplaatsen zal ontstaan.

De maatschappelijk stage en v.v. Sleeuwijk
Om de MaS in goede banen te leiden, en er voor te zorgen dat verenigingen, clubs, bejaardenhuizen etc. niet overstelpt worden met stagezoekers, is in de gemeente Werkendam (vanuit de stichting Trema) een Maatschappelijk Makelaar aangesteld. De belangrijkste doelen zijn om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen op het gebied van maatschappelijke stage en om voldoende stageplaatsen te genereren voor de leerlingen in gemeente Werkendam.

De afgelopen maanden zijn er enkele oriënterende gesprekken geweest om vast te stellen of en zo ja, op welke wijze wij als club mee willen doen met de MaS (door het aanbieden van stageplaatsen)

Vertegenwoordigers van de Roefkoerier, Jeugdcommissie, Activiteitencommissie en Onderhoudscommissie hebben hier samen over gesproken. Samen met het bestuur zijn we tot de conclusie gekomen dat wij op één of andere manier willen meewerken aan de MaS. Het mes snijdt hierbij aan drie kanten:
1. We helpen leerlingen aan een stageplaats
2. We halen 'handjes' in huis om ons te helpen bij allerlei activiteiten
3. We houden er wellicht vrijwilligers aan over

Inmiddels is er een eerste inventarisatie gemaakt van mogelijke stage-activiteiten en aantallen uren. Dit vormde de basis om met de Maatschappelijk Makelaar in overleg te gaan. Na dit overleg hebben we besloten in de vorm van een pilot te starten met het aanbieden van 4 stageplaatsen in het voorjaar van 2011.

VERSLAG: Maatschappelijke stage bij VV sleeuwijk.

Ik ben Stephanie Herpers en ik heb dit jaar een stage op de voetbal gedaan! Eerst moest ik op een gesprekje komen waar verteld werd welke keuzemogelijkheden ik had. Het eerste wat ik heb gedaan was bij 6 trainingen helpen van de F3, iedere dinsdag avond 1,5 uur. Ik heb ook geholpen bij wat activiteiten zoals de voetbalquiz (3 uur), de voetbaldag voor zowel leden als niet leden (5 uur) en bij de voetbalschool clinic (4 uur). Voor de voetbaldag heb ik ook nog aanmeldingsbriefjes gesorteerd en bij de scholen rond gebracht (3 uur).  Dit heb ik allemaal met veel plezier gedaan en ben erg tevreden over het verloop van de stage bij VV Sleeuwijk!

Groetjes Stephanie